تبیان، دستیار زندگی
موتورهای دیزل (اشتعال تراکمی) از لحاظ ساختمانی بسیار شبیه موتورهای بنزینی (اشتعال جرقه ای) می باشند. با این تفاوت که اولاً فاقد سیستم جرقه-زنی هستند و ثانیاً در آن ها از نسبت تراکم های بالاتر در حدود 14:1 الی 22:1 استفاده می شود.....
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

ویژگی های موتور دیزل

موتورهای دیزل (اشتعال تراکمی) از لحاظ ساختمانی بسیار شبیه موتورهای بنزینی (اشتعال جرقه ای) می باشند. با این تفاوت که اولاً فاقد سیستم جرقه زنی هستند و ثانیاً در آن ها از نسبت تراکم های بالاتر در حدود 14:1 الی 22:1 استفاده می شود.

ویژگی های موتور دیزل


در موتورهای دیزل ابتدا هوا به تنهایی متراکم گردیده و سپس با عمل پاشش سوخت روی آن، احتراق به صورت خود به خود و بدون نیاز به سیستم جرقه زنی آغاز می شود. البته همین موضوع که زمان پاشش سوخت، همراه با تأخیر (ریتارد) و پس از عمل تراکم می باشد، باعث گردیده است که موتورهای دیزل در هنگام در جا کار کردن خنک شوند.


یکی دیگر از ویژگی های موتور دیزل، ثابت بودن و پایدارتر بودن گشتاور خروجی آن نسبت به موتورهای بنزینی می باشد. دلیل این موضوع ثابت بودن فشار داخل محفظه در زمان احتراق موتورهای دیزل است؛ یعنی احتراق از نوع فشار ثابت می باشد. در صورتی که در لحظه احتراق یک موتور بنزینی، فشار به صورت ناگهانی افزایش می یابد.


در موتورهای دیزل برای این که یک احتراق کامل انجام پذیرد، به ازای هر گرم سوخت تقریباً 32 گرم هوا نیاز است. در ضمن از آنجایی که وزن یک لیتر هوا (یکی دسی متر مکعب) در حدود 1.3  گرم است، می توان گفت که به ازای هر گرم سوخت، تقریباً  24.6  لیتر هوا مورد نیاز است.


در ضمن به یاد داشته باشید که با توجه به بالا بودن نسبت تراکم در موتورهای دیزل و سنگین تر بودن اجزای محرک آن، هم در هنگام راه اندازی موتور و هم در موقع کارکرد آن نیاز به نیروی بیشتری می باشد. در یک موتور دیزل، هر چقدر نسبت تراکم بالاتر باشد، به همان نسبت، نیروی اصطکاک بیشتری بین پیستون و جداره سیلندر وجود دارد. بنابراین افزایش بیش از حد نسبت تراکم، باعث افزایش مقدار نیروی مورد نیاز برای استارت و راه اندازی موتور دیزل نیز می شود.


البته یکی دیگر از عوامل موثر در نیروی مورد نیاز برای راه اندازی موتور دیزل، مقدار با وارده بر آن می باشد. به طوری که هر چقدر روی موتور، بار بیشتری باشد، به همان اندازه نیروی بیشتری نیز نیاز است. حالت تمام بار معمولاً هنگامی رخ می دهد که خودرو با بار زیادی که سنگین شده است، در یک سر بالایی قرار گیرد. بالعکس هنگامی که خودرو سبک بوده و در سرازیری قرار می گیرد، وضعیت بی باری به وجود می آید. در این حالت بدون بار، هم راه اندازی موتور به آسانی امکان پذیر است و هم تمایل موتور به گاز خوردن و دور گرفتن زیاد است.


مرکز یادگیری سایت تبیان