تبیان، دستیار زندگی
اکثر سوخت های مورد استفاده در خودروها، جزء مشتقات نفت خام می باشند. نفت خام از طریق حفاری و از زیرزمین استخراج می گردد....
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

استخراج و پالایش نفت خام

اکثر سوخت ‌های مورد استفاده در خودروها، جزء مشتقات نفت خام می اشند. نفت خام از طریق حفاری و از زیرزمین استخراج می‌گردد. البته لازم به ذکرا ست که در هنگام حفاری، علاوه بر نفت، مواد دیگری همچون گاز طبیعی، آب، سنگ و مواد ناخالصی دیگر نیز به همراه آن از چاه نفت خارج می‌شوند. ولی اگر در انتخاب محل حفر چاه دقت کافی صورت پذیرد و چاه نفت در محلی احداث گردد که غنی‌ترین بسترهای نفتی در زیر زمین وجود دارد، درصد مواد ناخالصی دیگر کمتر خواهد بود.

استخراج و پالایش نفت خام

در اغلب اوقات در هنگام استخراج نفت خام، گاز طبیعی نیز به همراه آن از چاه خارج  می شود. معمولاً گاز طبیعی خارج شده از چاه، در مسیری جداگانه هدایت می‌گردد. ولی نفت خامی که از چاه نفت استخراج شده است، نیاز به پالایش دارد.

در اولین مرحله استخراج، با عبور نفت خام از یک فیلتر جدا کننده، مواد ناخالص آن جدا می گردد. سپس در مرحله بعد، نفت خام به سوی برج تقطیر هدایت می‌گردد. در آستانه ورود نفت خام به برج تقطیر، ابتدا آن قدر به نفت خام حرارت می‌دهند تا همه مواد موجود در آن به نقطه جوش رسیده و به صورت گاز در آیند.

نفت خام گازی شکل پس از ورود به درون برج تقطیر، به تدریج حرارت خود را از دست داده و مجدداً به مایع تبدیل می‌شود. به این فرآیند میعان گفته می‌شود. در این مرحله موادی که دارای نقطه جوش بالاتری می‌باشند، بسیار سریع و در همان طبقات پایینی برج تقطیر به مایع تبدیل شده و از برج خارج می ‌گردند. ولی موادی که نقطه جوش آن ها پایین‌تر است، در طبقات پایینی به صورت گاز باقیمانده و به سوی طبقات بالاتر حرکت می‌نمایند و در آنجا به مایع بنابراین موادی همچون قیر، پارافین و گیریس که دارای نقطه جوش بالاتری هستند، در همان طبقات پایینی برج تقطیر به مایع تبدیل شده و از برج خارج می‌شوند.

ولی سوخت ‌هایی که دارای نقطه جوش پایین‌تری هستند، به طبقات بالاتر می‌روند. در فرآیند میعان مرحله به مرحله نفت خام، ابتدا موادی همچون نفت کوره و گازوئیل به مایع تبدیل شده و از برج خارج می‌شوند و سپس نفت سفید جدا می‌گردد. سوخت‌هایی همچون بنزین که بسیار سبک هستند نیز در طبقات بالایی برج تقطیر به مایع تبدیل می‌شوند و به خارج از برج هدایت می گردند. بالاخره در آخرین طبقه برج تقطیر، گاز مایع که دارای کمترین نقطه جوش است، از برج خارج می گردند.


مرکز یادگیری سایت تبیان