تبیان، دستیار زندگی
در طرح فلوسایتومتری 3 در مورد پراکندگی های جانبی و جلویی در هنگام برخورد یک ذره با لیزر با هم آشنا شدیم. این دو پارامتر با هم را پارامترهای فیزیک ینیز می نامند. ...
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

فلوسایتومتری 4

اهداف:

  • آشنایی با نحوه کار و عملکرد تکنیک فلوسایتومتری
  • آشنایی با قسمت های مختلف دستگاه فلوسایتومتری
  • آشنایی با مفاهیم موجود در دستگاه فلوسایتومتری

در طرح " فلوسایتومتری 3" در مورد پراکندگی های جانبی و جلویی در هنگام برخورد یک ذره با لیزر با هم آشنا شدیم. این دو پارامتر با هم را پارامترهای فیزیکی نیز می نامند. به طور کلی هر ذره ای که از مقابل نور لیزر عبور می کند، دارای یک اندازه و گرانولیتی مشخص است که در نمودارهای فلوسایتومتری قابل ردیابی و نمایش می باشد. به طور مثال اگر سلولهای خون محیطی انسان را در دستگاه فلوسایتومتری بررسی کنیم شاهد جمعیت های مختلف سلولی از جمله مونوسیت ها، گرانولوسیت ها و لنفوسیت ها خواهیم بود که بسته به اندازه و گرانولیتی اشان در نودار فلوسایتومتری قابل تمیز از هم هستند.

جهت دانلود فیلم آموزشی کلیک نمایید.

توضیح فیلم:

جمعیت سلولی موجود در خون محیطی انسان یک جمعیت هتروژن بوده و سلول های مختلف از نظر اندازه و گرانولیتی در آن موجود هستند. همان طور که ذکر شد در دستگاه فلوسایتومتری بنا بر میزان پراکندگی های جانبی و جلویی می توان پی به اندازه و گرانولیتی سلول برد.

بنابراین داده اولیه که می توانیم از هر ذره بدون رنگ آمیزی اضافه تر، در تکنیک فلوسایتومتری دریافت کنیم، اندازه و گرانولیتی آن می باشد.

اما قابل ذکر است در اکثر موارد نمی توان سلول ها را بر حسب اندازه و گرانولیتی آنها با هم قیاس نمود زیرا بسیاری از آنها شبیه هم هستند و اندازه و گرانولیتی مشابه دارند، به راحتی نمی توان از روی سایز و اندازه و گرانولیتی یک سلول پی به ماهیت آن برد. یکی از مهمترین کلیدها در رفع این مشکل استفاده از آنتی بادی و آنتی ژن و واکنش بین این دو با هم است.

به طوری که اگر ما بتوانیم برای شناسایی سلول مورد نظر خود آنتی بادی اختصاصی برعلیه آنتی ژن شناسایی کنیم و آن آنتی بادی را به رنگی یا فلوروکرومی متصل کنیم خواهیم توانست سلول مورد هدف را شناسایی کنیم.

اما این دستگاه به چه شکل می تواند رنگ مورد استفاده را شناسایی کند؟ همان طور که می دانید هر مولکول در اطراف خود دارای الکترون های است که در اطراف هسته در حال گردش اند. حال اگر این الکترون ها توسط منبع نوری مانند لیزر برانگیخته شوند، از لایه اصلی خود خارج شده و به مدار بالاتر می روند. اما این الکترون ها تمایل به مانده در لایه های بالاتر را نداشته و تمایل دارند به لایه خود حرکت کنند. این برگشت از یک لایه بالاتر به لایه پایین تر با از دست دادن انرژی همراه است. حال تصور کنید این مولکول یک فلورکروم باشد بنابراین انرژی از دست رفته را به شکل نور نمایش خواهد داد.

جهت دانلود فیلم آموزشی کلیک نمایید.

توضیح فیلم:

طبق قانون انرژی هر الکترون مربوط به مولکولی پس از تحریک شدن تمایل به بی نظمی دارد و انرژی دریافتی را به نحوی از دست خواهد داد. اگر این مولکول، فلورکروم باشد در نتیجه حاصل این فرایند تولید نور تابشی است.

حال نور تابشی به چه شکل در دستگاه فلوسایتو متری ثبت می شود؟ اگر از طرح "فلوسایتومتری 2" به یاد داشته باشید نوعی از فیلتر ها در فلوسایتومتری هستند که برخی تولید موج ها را از خود عبور و برخی دیگر را منعکس می کنند که بر حسب نوع طول موج منعکس شده به سه شکل band pass، short pass و long pass دسته بندی می شوند. این فیلتر ها بسته به نظر سازنده دستگاه به شکل های مختلف در کنار هم قرار می گیرند تا نور تابشی را دریافت کنند.

همچنین در بسیاری از موارد دیده شده است که سلول توسط آنتی بادی های متصل به رنگ، رنگ آمیزی شده است و بنابراین این رنگ پس از تحریک شدن توسط لیزر می تواند از خود نور تابشی ساطع کند و توسط فیلتر ها دریافت شود.


مرکز یادگیری سایت تبیان - تهیه: فاضل صحرانشین سامانی

تنظیم: مریم فروزان کیا