تبیان، دستیار زندگی
نظام از مجموعه ای از اجزا تشکیل شده است که به یکدیگر پیوسته اند. یک واحد را تشکیل می دهند و تغییر هر یک از آنها بر اجزای دیگر اثر می گذارد. در هر نظام هر جزء اثر و نتیجه ای دارد و برای بقای کل و اجزای دیگر کاری انجام می دهد. ...
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

نظام اجتماعی

تعلیمات اجتماعی / اول دبیرستان / فصل دوم/ درس سوم

نظام اجتماعی

اهداف درس:

آشنایی دانش آموزان با مفهوم نظام یا سیستم.
آشنایی دانش آموزان با مفهوم نظام اجتماعی.

مدت:

45 دقیقه

وسایل لازم :

گچ و تخته

جهت دانلود برگه کار در کلاس 1 و 2 کلیک کنید.

طرح درس:

نظام یا سیستم

نظام از مجموعه ای از اجزاء تشکیل شده است که به یکدیگر پیوسته اند. یک واحد را تشکیل می دهند و تغییر هر یک از آن ها بر اجزای دیگر اثر می گذارد. در هر نظام هر جزء اثر و نتیجه ای دارد و برای بقای کل و اجزای دیگر کاری انجام می دهد.

با توجه به تعریف فوق که درکتاب درسی ارائه شده است؛ دبیر برای بیان مفهوم نظام (سیستم) به دانش آموزان می تواند از مثال هایی استفاده نماید که برای دانش آموزان آشنا باشد. فعالیت موجود در کتاب درسی مثالی خوب برای تفهیم این موضوع می باشد؛ دبیر می تواند برای مشارکت گروهی دانش آموزان و درک ملموس آن ها فعالیت گروهی را برای دانش آموزان بر مبنای فعالیت کتاب پایه ریزی کند.

پس از گروه بندی و پخش برگه های کار در کلاس بین گروه ها برای هر گروه یک سیستم را تعیین نمایید. می توان موضوعات انتخابی را هدفمند دید مثلاً همه سیستم ها به عنوان زیر سیستمی از یک سیستم بزرگتر باشد.

به عنوان نمونه (سیستم تنفسی، سیستم گردش خون، سیستم عصبی و . . . به عنوان اجزایی از سیستم بدن انسان / مدرسه، دانشگاه و . . . به نوان اجزایی از نظام آموزشی )

سپس از دانش آموزان بخواهید به  چهار سؤال مطرح شده پاسخ دهند:

1. عناصر مختلف آن را تعیین کنید

2. رابطه متقابل این عناصر را مشخص کنید

3. هر یک از این اجزاء در این مجموعه چه اثری دارند و چه تأثیری بر کل نظام دارد

4. تغییر هر یک از اجزا چه تاثیری بر اجزای دیگر دارد.

پس از انجام فعالیت گروهی دبیر با استفاده از پاسخ دانش آموزان مفاهیم سیستم را به دانش آموزان آموزش دهد.

نظام اجتماعی

به مجموعه نقش های اجتماعی متقابل به هم پیوسته که برای تحقق هدفی مشخص پیوند یافته و به صورت یک واحد یکپارچه در آمده اند، نظام اجتماعی گفته می شود.

نظام اجتماعی

پس از بیان تعریف نظام اجتماعی از دانش آموزان بخواهید چند نمونه نظام اجتماعی مثال بزنند؛ سپس مؤلفه های مختلف تعریف را در هر یک از مثال ها بررسی کنید.

برای این منظور برگه کار در کلاس 2 طراحی شده است که دانش آموزان می توانند با استفاده از آن پاسخ های خود را در چارچوب مشخصی ثبت نمایند.

سؤالاتی که برای این منظور می توان استفاده نمود عبارتست از:

1. این نظام اجتماعی از چه نقش هایی تشکیل شده است؟

2. هر یک از این نقش ها چه وظایفی نسبت به یکدیگر دارند؟

3. پیوستگی این نقش ها چه هدفی را دنبال می کند؟

فرد و نظام اجتماعی

فرد در درون نظام های اجتماعی گوناگون عمل می کند، از آن ها تأثیر می پذیرد و بر آن ها تاثیر می گذارد. در درس پنجم رابطه فرد و نظام اجتماعی به طور مفصل مورد بحث قرار خواهد گرفت.


مرکز یادگیری سایت تبیان - تهیه: محمد ضیائیان

تنظیم: مریم فروزان کیا