تبیان، دستیار زندگی
در این درس دانش آموزان می آموزند که چرا گروه برای نوجوانان و جوانان از اهمیت ویژه ای برخوردار است. ...
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

اهمیت گروه برای نوجوان

تعلیمات اجتماعی / اول دبیرستان /درس پنچم، تاثیرات گروه بر فرد / گروه و جوان

اهمیت گروه برای نوجوان

اهداف درس:

در این درس دانش آموزان می آموزند که :

چرا گروه برای نوجوانان و جوانان از اهمیت ویژه ای برخوردار است؟

پذیرفتن نقش های مختلف در گروه نوجوان را به چه سمتی پیش می برد.

یافتن همفکر و همراه در تشکیل گروه ها و عضویت در گروه از سوی نوجوان و جوان از چه نشأت می گیرد.

نوجوانی و جوانی چه ویژگی هایی دارد که میل به تشکیل هدف دار گروه بالا می رود.

مدت:

50 دقیقه

وسایل لازم :

گچ و تخته

جهت دانلود برگه کار در کلاس کلیک کنید.

جهت دانلود برگه کار در منزل کلیک کنید.

طرح درس:

اهمیت گروه برای جوان و نوجوان

دبیر برای آموزش این مبحث می تواند از مشارکت دانش آموزان بهره گیرد. هدف این است که دانش آموز بفهمد نوجوانان و جوانان با عضویت در گروه هایی غیر از خانواده، نقطه اتکایی برای عمل مستقل خویش می یابند و با پذیرفتن نقش های مختلف در گروه، در مسیر شکل دادن به شخصیتی متکی به خود گام بر می دارد؛ برای پذیرفتن نقش های آینده در جامعه آماده می شود و با اجتماع بیشتر آشنا وی شود.

اهمیت گروه برای نوجوان

برای این منظور فعالیت های 1 و 2 در برگه کار در کلاس ضمیمه تدارک دیده شده است. دبیر می تواند برگه کار در کلاس را به صورت گروهی یا انفرادی در اختیار دانش آموزان قرار دهد. در فعالیت 1 دبیر از دانش آموزان می خواهد تا گروه هایی غیر از خانواده را که نوجوانان و جوانان علاقه مند به عضویت در آن ها هستند را نام ببرند و دبیر روی تخته آن ها را یادداشت نماید. (گروه هایی نظیر دوستی، بسیج، تیم های ورزشی و . . . ).

سپس دبیر گروهی را انتخاب می نماید تا دانش آموزان بتوانند به کمک همدیگر فعالیت 2 را  به انجام برسانند. فعالیت 2 به گونه ای طراحی شده است که دانش آموزان بتوانند مواردی که عضویت در گروه های اجتماعی را برای آن ها مهم می نماید را مشخص نمایند. دبیر می تواند در انتهای فعالیت 2 از دانش آموزان نمراتی را که به هر سوال داده اند میانگین بگیرد و به دانش آموزان اهمیت هر یک از موارد که توسط خود آن ها نمره دهی شده است را نشان  دهد.

آرمان های جوانی راهی به سوی یافتن همفکر و همراه

زندگی در گروه بر اساس آرمان ها و اعتقادات و فارغ از امر و نهی خانواده تجربه ایی جدید است که جوان به آن دست می یابد. فرد با ورود به دوره نوجوانی از نقش انفعالی خود خارج شده و نقشی فعال می یابد. اندیشه ها و احساسات او را از درون بر می انگیزاند.  دانش آموزان باید بفهمند که آرمان های جوانان است که آن ها را به سوی عضویت در گروه ها سوق می دهد. از دانش آموزان بخواهید در قالب فعالیت 3 آرمان های اعضای گروه هایی که برای آن ها مشخص شده است را تعیین کنند.

گروه پایگاهی برای جهت گیری، برخورد و عمل

فرد در دوره نوجوانی و جوانی از حالت انفعالی خارج شده و فعال می شود؛ اندیشه ها و احساساتش او را از درون بر می انگیزاند و کشش به سمت عمل مستقل دارد که به سمت افراد همفکر و همراه می رود. این تشکیل گروه هدفدار است که نتیجه آن فقط مجرایی برای اجتماعی شدن نیست بلکه پایگاهی است که از آن جهت گیری، برخورد و عمل نشأت می گیرد.

و نتیجه آن ورود به میدان رقابت، سازش و برخورد با دیگر گروه ها است و فرد در قالب گروه زندگی اجتماعی بزرگتر را تجربه می کند. از این مرحله به بعد فرد بر اساس عقاید، علائق و منافع خویش به گروه ها پیوسته، از آن ها جدا می شود و در قالب آن ها عمل می کند. دبیر می تواند موارد فوق را به صورت بحث مشارکتی با دانش آموزان مطرح کند.


مرکز یادگیری سایت تبیان - تهیه: محمدضیائیان

تنظیم: مریم فروزان کیا