تبیان، دستیار زندگی
با نگاهی کلی به فلسفه اسلامی می توان سه گرایش عمده فلسفی را در آن ردیابی کرد عبارت اند از: فلسفه مشاء، فلسفه اشراق و حکمت متعالیه ...
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : رضا هاشمی
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

شهاب الدین سهروردی

اهداف:

  • آشنایی دانش آموزان با شهاب الدین سهروردی

شهاب الدین سهروردی

چکیده:

با نگاهی کلی به فلسفه اسلامی می توان سه گرایش عمده فلسفی را در آن ردیابی کرد که عبارت اند از: فلسفه مشاء، فلسفه اشراق و حکمت متعالیه. در سلسله مباحث مطرح شده در آینده به شرح حکمت اشراق خواهیم پرداخت که این مبحث اولین آن ها خواهد بود. ...

فلسفه در اواخر قرن دوم و با ترجمه آثار یونانیان وارد جامعه علمی مسلمانان شد. آرام آرام و با رشد تفکر فلسفی در جامعه اسلامی، در آغاز مکتب مشاء در فلسفه شکل گرفت. سپس در قرن ششم با ظهور سهروردی، فلسفه اشراق پدید آمد و در نهایت در قرن یازدهم، حکمت متعالیه با تلاش های فیلسوف بزرگ و ژرف اندیش شیراز، صدرالمتالهین سر برآورد و آغاز به بالیدن کرد.

شیخ شهاب الدین سهروردی

سر سلسله حکیمان اشراقی و پدید آورنده این جریان فلسفی، شیخ شهاب الدین یحیی بن حبش سهروردی است که در ادبیات فلسفی به (شیخ اشراق) یا (شیخ شهید یا مقتول) معروف است.

پس از ابن سینا، حکیم سهروردی (شیخ اشراق) ،(ه ق 549- 587) قرار دارد، همه کارهای علمی سهروردی در نیمه دوم قرن ششم بود. وی در حقیقت توانست با نبوغ و شجاعت علمی منحصر به فرد مکتبی در برابر مکتب مشاء به نام حکمت اشراق به وجود آورد و از این راه، روح تازه ای به حکمت اسلامی بدمد.

شیخ شهاب الدین سهروردی در روستای سهرورد، بخش قیدار از توابع زنجان دیده به جهان گشود. وی حكمت و اصول فقه را در مراغه نزد مجدالدین جیلی، كه استاد امام فخر رازی نیز بود، فرا گرفت و در علوم حکمی و فلسفی سرآمد و بر بسیاری از علوم اطلاع یافت.

شهاب الدین سهروردی

سهروردی بعد از آن به اصفهان رفت، در آن زمان شهر اصفهان یکی از مهم ترین مراکز علمی به شمار می رفت، وی تحصیلات خود را در محضر ظهیرالدین فارسی که از دانشمندان آن زمان بود، به طور تقریبی تا بیست سالگی به تحصیل پرداخت وی در این دوران مشائی بود او در اصفهان با فخر رازی هم مدرسه بود که با توجه به زمان ولادت و وفات فخرزازی این مطلب قابل پذیزش است، او پس از اتمام تحصیلات خود در اصفهان در ایران به سیر و سفر پرداخت تا با عرفا هم صحبت و هم نشین شود و گرایشات عرفانی در کتاب های سهروردی به چشم می خورد او تا آخر عمر به این سفرها ادامه داد و طبق گفته خود سهروردی هدف از این سفرها یافتن مشارک مطلع بود تا ببیند آیا دیدگاه های اشراقی او را عارفان هم گفته اند یا نه.

سهروردی بیشتر ایام سال را روزه بود و و زندگی را به سختی می‌‏گذارند. گفته می‌شود به دلیل ریاضت‌‏ها به مقامات عالیه سالکان رسید. وی پس از دوران اولیه سفرها نوشتن آثار اصلی خود را در فلسفه اشراق آغاز می کند او کتاب حکمه الاشراق را در سن 33 سالگی به اتمام می رساند و در کنارش، کتاب مطارحات و تلویحات را نیز می نویسد. شگفت این جاست که به بیان خود سهروردی در آخر مطارحات، در 33 سالگی کل کار فلسفی اش به کمال رسیده و پایان یافته است.


مرکز یادگیری سایت تبیان - نویسنده: رضا هاشمی

تنظیم: مریم فروزان کیا