تبیان، دستیار زندگی
ما در این مبحث به شرح سیره و زندگینامه یکی از دانشمندان مکتب مشاء به نام ابونصر محمدبن طرخان فارابی می پردازیم. ...
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : رضا هاشمی
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

نمایندگان مکتب مشا(فارابی)

اهداف:

  • آشنایی دانش آموزان با شخصیت های مکتب مشاء

فارابی

چکیده:

ما در این مبحث به شرح سیره و زندگی نامه یکی از دانشمندان مکتب مشا به نام ابونصر محمدبن طرخان فارابی می پردازیم.

فارابی

ابونصر محمدبن طرخان فارابی فیلسوف و دانشمند و ریاضیدان و منجم (259 – 332 هجری قمری) معروف به ابونصر فارابی، ملقب به معلم ثانی بود.

وی در 259 ه.ق در روستای وسیج از ولایت فاراب در ترکستان متولد شد، پدرش از فرماندگان سپاه بود او بیشتر سال های زندگی اش را در بغداد گذرانید و بیشتر تألیفاتش را در بغداد نوشت. در سال 330 ه.ق به دعوت سیف الدوله همدانی شیعی به دربار او رفت مدتی در حلب گذرانید و به شام و مصر نیز سفر کرد او در سال 339 ه.ق در گذشت.

ابونصر محمدبن طرخان فارابی از فیلسوفان سده سوم و چهارم هجری است اهمیت او بیشتر به علت شرح هایی است که بر آثار ارسطو نگاشته است و به سبب همین مشروحات او را معلم ثانی خوانده اند و در مقام بعد از ارسطو قرار داده اند.

وی آثاری نظیر (الجمع بین الرأیین)، (اغراض مابعد الطبیعه ارسطو)، (فصوص الحکم) و (احصاء العلوم) را از خود به یادگار نهاده است.

در جوانی برای تحصیل به بغداد رفت، او نزد (متی بن یونس) به فرا گرفتن منطق و فلسفه پرداخت و سپس به حران سفر نمود و به شاگردی یوحنا بن حیلان در آمد.

ابونصر فارابی به سبب پایگاه اجتماعی بالای خانوادگی خود در ترکستان و فاراب مقدمات علوم را با کیفیت مناسب آموخت سپس به بغداد سفر نمود و فلسفه، ریاضیات، نجوم و موسیقی نظری را نزد بزرگان مکتب نهضت اول آموخت.

از آغاز کار، هوش سرشار و علم آموزی وی سبب شد که همه موضوعاتی را که تدریس می شد به خوبی فرا گیرد و به همین امر به عنوان فیلسوف و دانشمند عصر خود شهرت یافت.

ابن سینا

مورخان اسلامی معتقدند که فارابی فردی زهد پیشه و عزلت گزین و اهل تأمل بوده است اعراض او از امور دنیوی به حدی بود که با آن که سیف الدوله برایش از بیت المال حقوق بسیار تعیین نموده بود اما او به 4 درهم در روز کفایت می ورزید.

فارابی در انواع علوم بی همتا بود چنان که درباره هر علمی از علوم زمان خویش کتاب نوشت و از کتاب های وی معلوم می شود که علوم زبان، ریاضیات، کیمیا، هیأت، علوم نظامی، موسیقی، طبیعیات، الهیات، علوم مدنی، فقه و منطق دارای مهارت بسیار بوده است.

ابن سینا او را استاد خود می شمرد و ابن رشد و دیگر حکمای اسلام و عرب برایش احترام بسیار بالایی قائل بودند. در سنت فلسفه اسلامی فارابی را بعد از ارسطو که ملقب به معلم اول بود، معلم ثانی لقب نهاده اند.

فلسفه فارابی

فلسفه فارابی آمیزه ایی است از حکمت ارسطویی و نوافلاطونی که رنگ اسلامی و به خصوص شیعی اثناء عشری به خود گرفته است. فارابی از کسانی است که می خواهند آراء مختلف را باهم وفق دهند او معتقد بود فلسفه، یکی بیشتر نیست و حقیقت فلسفی هر چند مکاتب فلسفی متعدد باشند، متعدد نیست.

فارابی در سال 338 ه.ق – 980 میلادی در سن 80 سالگی در دمشق وفات یافت.


مرکز یادگیری سایت تبیان - نویسنده: رضا هاشمی

تنظیم: مریم فروزان کیا