تبیان، دستیار زندگی
در ادامه مبحث انواع واکنش های شیمیایی به آخرین دسته یعنی واکنش های جا به جایی دوگانه می پردازیم....
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

واکنش جا به جایی دوگانه

واکنش جا به جایی دوگانه

چکیده:

در ادامه مبحث انواع واکنش های شیمیایی به آخرین دسته یعنی واکنش های جا به جایی دوگانه می پردازیم.

شرح درس:

واکنش جابه جایی دوگانه واکنشی است که در آن جای دو عنصر با هم در دو ترکیب عوض می شوند. در این واکنش ها تمامی مواد سمت چپ واکنش به صورت ترکیب های چند اتمی هستند. برای تکمیل واکنش های جا به جایی دو گانه جای فلز را با فلز یا جای فلز را با هیدروژن عوض کنید. به هنگام جا به جایی به ظرفیت فلزات توجه داشته باشید.

واکنش جا به جایی دوگانه

در این واکنش رسوب سفید رنگ نقره کلرید در اثر مخلوط کردن محلول های نقره نیترات و سدیم کلرید، به سرعت تشکیل می شود. همانگونه که مشاهده می کنید در این واکنش جای دو فلز Ag و Na با هم عوض شده است. واکنش هایی که در آنها از مخلوط کردن محلول دو نمک، یک نمک نامحلول (رسوب) تشکیل می شود از مهم ترین واکنش های جا به جایی دو گانه است.

برای دریافت فایل آموزشی کلیک کنید.

نکته: واکنش های جا به جایی دو گانه که واکنش دهنده های آنها نمک های محلول یا اسیدهای قوی محلول یا بازهای قوی محلول هستند واکنش های سریع می باشند زیرا این مواد در حالت محلول در آب به صورت یون های کاملا تفکیک شده بوده و برای واکنش کاملا آماده هستند

واکنش خنثی شدن اسیدها با بازها نیز از نوع جا به جایی دوگانه می باشد. زمانی که یک اسید و یک باز با هم واکنش می دهند آب و نمک تولید می شود. می توان تصور کرد که فلز موجود در باز جای خود را با هیدروژن موجود در اسید تعویض می کند.

واکنش جا به جایی دوگانه

نکته: واکنش هایی که در آنها یک عنصر آزاد وجود دارد نمی تواند از نوع جا به جایی دو گانه باشد، زیرا در این واکنش ها باید دو ترکیب داشته باشیم.


مرکز یادگیری سایت تبیان - تهیه: مهسا شاه حسینی