تبیان، دستیار زندگی
در این طرح درس، دانش آموزان با یک سری مباحث از سلسله آموزش های نمازخانه ای مقطع راهنمایی مرتبط با دعای ابوحمزه ثمالی آشنا می شوند. ...
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

دعای ابوحمزه ثمالی(١)- طرح درس

دعای ابوحمزه ثمالی

چکیده:

در این طرح درس، دانش آموزان با یک سری مباحث از سلسله آموزش های نمازخانه ای مقطع راهنمایی مرتبط با دعای ابوحمزه ثمالی آشنا می شوند.

اهداف درس:

آشنایی دانش آموزان ـ سلسله آموزش های نمازخانه مقطع راهنمایی ـ بادعای ابوحمزه ثمالی.

آشنایی دانش آموزان با فرازهای دعای ابوحمزه ثمالی.

آشنایی دانش آموزان با شأن و جایگاه این دعا.

به خاطر سپردن فرازهایی ازدعای ابوحمزه ثمالی.

آموختن محل قرارگیری دعای ابوحمزه ثمالی در مفاتیح.

آشنایی با زمان و مکان قرائت دعای ابوحمزه ثمالی.

وسایل لازم:

امکانات پخش صوت

مفاتیح به تعداد دانش آموزان ـ چنانچه چنین امکانی در مدرسه شما نیست می توانید روز قبل از همه بخواهید که با خود بیاورند یا اینکه با استفاده از لینک زیر برگه مخصوص دعا را دانلود و به تعداد دانش آموزان تهیه نمائید ـ

جهت دانلود متن دعای ابوحمزه ثمالی کلیک کنید.

جهت دانلود فایل صوتی دعای ابوحمزه ثمالی کلیک کنید.

جهت دانلود برگه فعالیت کلیک کنید.

طرح درس:

از اعمال و ادعیه مفیدی که می توانیم به دانش آموزان بیاموزیم دعای ابوحمزه ثمالی است. دعای ابوحمزه حاوی مضامین بلند و ناب ِ توحیدی می باشد که یقینا در تمام عمر شیعیان و موحدانِ جهان چراغِ فروزانِ راهشان خواهد بود. البته این دعا بیشتر به درد آینده بچه ها می خورد و قطعاً معلمان ارجمند توجه دارند که سو گیری ما در آموزش این دعا صرفاً با هدف آشنایی سطحی و ابتدایی خواهد بود چرا که بلندای افق مضامین این دعا فعلاً از حوصله ذهنی دانش آموزان خارج ست.

با این وجود جهت اطلاع و اِشراف ذهنی دبیر ارجمند مطالبی چند در این باب را می آوریم و از نقل آن ها در کلاس اکیداً اجتناب می ورزیم. باید دانست که گرچه همواره راه نیایش عبد و مولا باز است، ولی برای زمان مشخص مانند ماه مبارک رمضان که عید اولیای الهی است، فضیلت مخصوص است.

دعای ابوحمزه ثمالی، دعایی است که وجود مبارک امامِ ما زین العابدین علیه السلام در تمام سحرهای ماه مبارک رمضان می‌خواندند. شایسته است پیروان عترت طاهرین تأسّی کنند و در سحرها بیدار باشند و این دعای نورانی را قرائت کنند. این دعا در جوامع روایی و حدیثی ما‌ آمده است.

در مصباح کَفعَمی و در اقبال سیّدبن طاووس هست. مرحوم سیّدبن طاووس می‌گوید: با سند خاصی که ما به هارون بن موسیِ تلعلُکبُری داریم، او از حسن بن محبوب سراد، و او از ابوحمزه ثمالی نقل می‌کند. ابن هارون بن موسیِ تلعکبُری که ابن طاووس (رضوان الله علیه) سلسله سندش در نقل این دعای نورانی به او ختم می‌شود، از بزرگان حدیث و مورد وثوق است.

دعا طبق بیان نورانی امام سجاد سلام الله علیه بهترین عبادت است و در آیه مبارکه:

ادْعُونی اَستَجِبْ لَکُمْ إنَّ الَّذین یَسْتَکْبِرونَ عَنْ عِبادَتِی سَیَدْخُلُونَ جَهَنَّمَ داخِرین؛ به سه نکته اشاره کرد:

1. دعا عبادت است.

2. ترک دعا استکبار است.

3. خداوند مستکبران را، یعنی تارکان دعا را به دوزخ تهدید کرده است.

یعنی تارکان دعا را به دوزخ تهدید کرده است. این بیان از امام سجاد سلام الله علیه در صحیفه سجادیه او نقل شده است.

دعای ابوحمزه ثمالی

اُکبُر از رجال به نام اسلام است. مکان و منطقه مخصوصی به عنوان طَلّ اُکبُری نام گذاری شده است که ابن هارون بن موسی مال آن منطقه و محدوده خاص است. هارون بن موسیِ طَلّ اُکبُری! او از حسن بن محبوب که هم به صَرّآء و هم به ضَرّآء ملقّب است نقل می‌کند که او هم موثّق است .

حسن بن محبوب از ثابت بن دینار، مُکنّی به ابوحمزه ثمالی نقل می‌کند. ابوحمزه ثمالی طبق بیاناتی که از ائمه علیهم‌السلام رسیده است از نظر زهد، سلمان عصر خود بود. از وجود مبارک امامِ رضا سلام الله علیه نقل شده است که ابوحمزه ثمالی لقمان عصر خود بود. او چهار امام را اِدراک کرد. از محضر نورانی چهار امام، معارف الهی را فرا گرفت.

خدمت امام زین العابدین علیه السلام رسید، شاگردی امام باقر سلام الله علیه افتخار او شد. تلمّذ محضر امام صادق سلام الله علیه بهره او شد؛ و مقداری هم از عصر امام کاظم سلام الله علیه را درک کرده است. بنابراین این حدیث نورانی از نظر سند تام است.

ادامه دارد ...


مرکز یادگیری سایت تبیان - تهیه:‌ محمد حسین بنکدار

تنظیم: مریم فروزان کیا