تبیان، دستیار زندگی
هدف این بخش از درس سوم تفهیم مفهوم ارزش های گروه برای دانش آموزان سال اول دبیرستان می باشد. برای انتقال و تفهیم این مفهوم پیشنهاد می شود دبیر از وقایع مهم اجتماعی استفاده نماید. ...
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

هنجارها و ارزش های اجتماعی

تعلیمات اجتماعی / اول دبیرستان

درس سوم، هنجارها و ارزش های اجتماعی / ارزش

هنجارها و ارزش های اجتماعی

اهداف درس

در این درس دانش آموز باید بتواند :

مفهوم ارزش را به روشنی درک کند و آن را توضیح دهد.

توضیح دهد که در مقابل پذیرش ارزش های گروه الگوهای عمل خاصی را باید به انجام رساند.

مدت:

50 دقیقه

وسایل لازم:

گچ و تخته

طرح درس

هدف این بخش از درس سوم تفهیم مفهوم "ارزش" های گروه برای دانش آموزان سال اول دبیرستان می باشد. برای انتقال و تفهیم این مفهوم پیشنهاد می شود، دبیر از وقایع مهم اجتماعی استفاده نماید. انتخاب باید به گونه ای باشد که ارزش های گروه یکی از گروه های اجتماعی مورد خدشه قرار گرفته شده باشد یا باعث بالندگی گروه شده باشد. دبیر واقعه را برای دانش آموزان به طور خلاصه تعریف می نماید و اهداف آموزشی را با آن ها به مشارکت می گذارد.

خشنودی اعضای گروه از تحقق اهداف

دبیر به عنوان یک مثال برای نشان دادن این که اعضای گروه از تحقق یافتن ارزش ها خشنود می شوند می تواند با مثال زیر یا مثال هایی از این دست درس را آغاز نماید :

پیروزی های ملی در میادین ورزشی:

" نسبت به نام حسین رضا زاده چه حسی دارید؟ زمانی که حسین رضازاده در سال 2004 در المپیک آتن توانست مدال طلا کسب در بین مردم ایران شادمانی و شعف زیادی پدید آمد و دل ملت ایران شاد شد"

پس از ارائه این توضیحات دبیر می بایست سؤال چالشی خود را برای مشارکت دانش آموزان مطرح کند.

" به نظر شما علت این شادمانی و شعف ملت ایران چه بود ؟ " دبیر باید پاسخ های دانش آموزان را به سمت اهداف درس هدایت کند : " بالا بردن پرچم ایران در جهان. ایجاد غرور ملی. بالا بردن عزت ایران، این ها مواردی است که مردم سرزمین ایران با به دست آوردن آن ها شاد می شوند. به این موارد ارزش های گروه سرزمینی یا ملت می گویند."

برای تحقق اهداف حاضرند جان خود را بدهند:

برای تبیین این قسمت دبیر می تواند از مثال های خوبی که در قرن حاضر در ایران اتفاق افتاده است کمک بگیرد تا جانبازی افراد برای رسیدن به ارزش هایشان را به دانش آموزان نشان دهد. مثال هایی از قبیلِ وقایع خونین پیروزی انقلاب اسلامی - میدان شهدا، قیام پانزده خرداد، دهة فجر، جنگ تحمیلی، وقایع مشروطه.

در این قسمت دبیر پس از بیان مختصری از وقایع - که می تواند با کمک دانش آموزان نیز صورت پذیرد - می تواند پرسشی با عنوان این که چرا این افراد باید جان خود را بدهند؟ دبیر با هدایت پاسخ های دانش آموزان به تبیین ویژگی دیگری از ارزش می پردازد. " حاضرند جان خود را برای ارزش هایشان بدهند.

توهین به این امور مهم و جلوگیری از تحقق آن ها موجب ناراحتی و واکنش اعضا می شود:

دبیر برای این قسمت نیز می تواند از مثال دلاوری های جوانان ایرانی در هشت سال دفاع مقدس استفاده نماییم. که جوانان ایران چگونه پس از شندن خبر حمله دشمن بعثی به ایران از تمام نقاط ایران برای دفاع از اسلام و ایران در مقابل دشمن بعثی قرار گرفتند. دبیر علت این جانفشانی ها را بین دانش آموزان به سوال بگذارد و سوال را به سمت هدف مورد نظر پیش ببرد.

ارزش

با تداوم زندگی گروهی، به تدریج امور خاصی برای همه یا بیشتر افراد گروه مهم تلقی می شود. آن ها از تحقق این امور احساس خشنودی می کنند و حاضرند برای تحقق آن ها گاهی جان خویش را به خطر اندازد. توهین به این امور مهم یا جلوگیری از تحقق آن ها موجب ناراحتی و واکنش افراد گروه می شود. به این امور که برای گروه اهمیت دارد، ارزش های گروه گفته می شود.


مرکز یادگیری سایت تبیان - تهیه: محمد حسین بنکدار تهرانی

تنظیم: مریم فروزان کیا