تبیان، دستیار زندگی
در میان این کتاب فروشی ها کتابهای کمک درسی از ابتدایی تا دبیرستان و کنکور دیده می شود.حل المسایل، جمله سازی و هزاران کتاب دیگر وجود دارد. هرچند بارها وزارت آموزش و پرورش اعلام کرده که این کتاب ها استاندارد نیستند و دانش آموزان نباید از آنها استفاده کنند..
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

نه!!! به کتاب های کمک درسی

کتاب خواندن

در میان کتاب فروشی ها کتاب های کمک درسی از ابتدایی تا دبیرستان و کنکور دیده می شود. حل المسایل، جمله سازی و هزاران کتاب دیگر وجود دارد. هرچند بارها وزارت آموزش و پرورش اعلام کرده که این کتاب ها استاندارد نیستند و دانش آموزان نباید از آنها استفاده کنند اما باز هم کسانی طالب آن هستند.

"فاطمه هـ " دخترش کلاس چهارم دبستان است و در یکی از همین مغازه ها به دنبال حل المسایل کتاب ریاضی برای او می گردد. وی به خبرنگار پانا می گوید: " کتاب ریاضی به قدری سخت است که وقتی دخترم از من سوالی دارم واقعا نمی دانم چه جوابی بدهم. برای همین این کتاب را برای خودم می خرم تا اگر سوال داشت بتوانم جواب بدهم."

امیرحسین کاظمی که اکنون کتاب فیزیک دبیرستان را تدریس می کند در مورد کتاب های کمک درسی می گوید: " من امسال این کتاب های کمک درسی را ندیدیم اما سال قبل برخی دانش آموزان استفاده می کردند و دستشان دیده بودم. برخی از پاسخ های آن درست نیست و سوالات آن هم استاندارد نیست برای همین خانواده ها نباید آنها را بخرند و آموزش و پرورش هم باید کتاب ها را جمع کند."

در این باره محمد ناصری مدیرکل دفتر انتشارات و تکنولوژی آموزشی آموزش و پرورش و دبیر یازدهمین جشنواره کتاب های آموزشی معتقد است که سود سرشار حاصل از انتشار کتاب های کمک درسی، موتور توسعه آن در جامعه است و برخورداری از امکاناتی هم چون تسهیل در مجوز انتشار گرفته و تخفیف در تبلیغات تلویزیونی به همراه بازاریابی رندانه، سبب تحمیل آموزش به دانش آموزان به جای یادگیری، خلاقیت و مهارت حل مساله شده است.

وی ادامه داد: در آموزش و پرورش صدها هزار نفر ساعت وقت و هزینه کارشناسی برای غربال، شناسایی و معرفی کتاب های مناسب صرف می‌شود، اما دستگاه تبلیغاتی کشور در خدمت کسانی است که سود سرشاری از کتاب های نامناسب می‌برند و این وسط قربانی اصلی دانش آموزان هستند.

کتاب

مشکلات کتاب های کمک درسی

کارشناسان معتقدند که روش تدریس در کتاب های کمک درسی متفاوت از روش تدریس معلمان است و همین تفاوت تدریس موجب دوگانگی ذهن دانش آموز می شود. پیامد دیگر این کتاب ها برای دانش آموزان کم سن و سال را بالا رفتن حجم مطالب حافظه ای است، در حالی که سیاست نظام آموزشی کشور کم کردن از حفظیات و تئوری ها و آموختن مهارت های زندگی به دانش آموزان است، یعنی رشته ای که بسیاری از کتاب های کمک آموزشی پنبه می کنند و فقط بار تکالیف دانش آموزان ابتدایی را سنگین می کنند.

ممنوعیت خرید

در همین باره نیز حجت الاسلام و المسلمین بهرام محمدیان رییس سازمان پژوهش و برنامه‌ریزی آموزشی:ممنوعیت تدریس کتاب های کمک درسی در مدارس رییس سازمان پژوهش و برنامه‌ریزی آموزشی گفت: الزام معلمان به خرید کتاب‌های کمک درسی و تدریس آن در ساعات رسمی مدارس غیر قانونی است.

وی افزود: اگر معلمی دانش آموزان را اجبار به خرید کتاب‌های کمک درسی کند این عمل تخلف است و با مدیر مدرسه برخورد می‌شود.

وی گفت: برخی ناشران کتاب‌های کمک درسی از مطالب کتاب‌های درسی کپی برداری کرده و آن را به عنوان کتاب کمک درسی با 10 برابر قیمت کتاب درسی در بازار به فروش می‌رسانند.

محمدیان افزود: امروز ما متوجه چاپ یکی از این کتاب‌ها شدیم که دقیقا کپی برداری شده از کتاب درسی بود و ما ناشر را شناسایی و موضوع را پیگیری حقوقی کردیم.

رییس سازمان پژوهش و برنامه‌ریزی آموزشی تاکید کرد:

اگر دانش آموزی نیاز به مطالعه کتاب‌های کمک درسی داشت می‌تواند به کتابنامه‌های رشد آموزش و پرورش مراجعه و کتاب‌های استاندارد معرفی شده در این کتابنامه را مطالعه کند.

منبع : پانا

بخش پژوهش های دانش آموزی تبیان، نتظیم: نسرین صادقی